In 2020 werden er in België witte stoffen mondmaskers / mondkapjes uitgedeeld, waarvan nu blijkt dat ze gevaarlijke stoffen bevatten. Volgens een rapport van Sciensano (ook wel het Belgische RIVM) bevatten de gratis verstrekte maskers kleine deeltjes van zilver en titaniumdioxide. Die eerstgenoemde hebben een antibacteriële werking, de laatstgenoemde zorgen dat de stof mooi wit blijft. Eerste onderzoek toont aan dat er in de niet-medische wegwerpmondkapjes die ook in Nederland overal verkocht worden ook nog andere stoffen (nanomaterialen) aanwezig zijn. Er zijn mondkapjes met (combinaties van) nanodeeltjes van zilver, koper, zink, grafeen, synthetische vezels en andere gevaarlijke stoffen.

Fabrikanten claimen dat nanomaterialen een antibacterieel of antiviraal / desinfecterend effect hebben, beter filteren, of een combinatie daarvan. De Belgische Hoge Gezondheidsraad adviseerde al eerder om de maskers voorlopig niet meer te dragen worden omdat die deeltjes voor gezondheidsrisico’s kunnen zorgen als ze worden ingeademd. In Nederland zijn mondkapjes met zilver nog overal te koop. De cruciale vraag is volgens hem of de nanodeeltjes, zoals dus nanozilver, kunnen loskomen en dan doordringen tot in de luchtwegen. In grote concentraties kan dat leiden tot ademhalingsproblemen en op termijn zelfs kanker. Overigens ontstaat er door de microplastics én stoffen in de waterafstotende laag ook een milieuramp omdat de stoffen in het oppervlaktewater terecht komen en aan de ene kant vervolgens weer via de vissen op ons bord en tegelijkertijd zorgt voor onvruchtbaarheid en ziekten bij het hele waterleven. Daarnaast belanden steeds meer mondkapjes / mondmaskers langs de kant van de weg en ook dat heeft vervelende consequenties.

De behandelde mondmaskers kunnen dus ernstige gevolgen hebben op de gezondheid van de mens en het milieu. De vraag is of de huidige regelgeving afdoende is en er voldoende aandacht is voor gevaarlijke stoffen.

Interesse in een Cursus Basiskennis gevaarlijke stoffen? Kennis over gevaarlijke stoffen stelt je in staat de risico’s voor je zelf beter in te schatten.

bron: RIVM / Sciensano