Medewerkers van defensie beschermden onze militairen door ervoor te zorgen dat het materieel veilig was. Nu er velen ziek zijn geworden van de kankerverwekkende stof chroom-6, geeft het ministerie nauwelijks thuis. De SP roept om deze slachtoffers ruimschoots te compenseren en niet af te schepen met een fooi. Chroom-6 is één van de meer gevaarlijke stoffen waarbij blootstelling veel aandacht verdient. Defensie wist daarvan, maar heeft een goede bescherming van zijn medewerkers nagelaten.

Decennialang moesten duizenden mensen bij defensie onbeschermd werken met gevaarlijke stoffen, waaronder het kankerverwekkende chroom-6. Velen zijn ernstig ziek geworden of zelfs overleden. Defensie kondigde een compensatie aan, maar voor veel slachtoffers is die vergoeding niet meer dan ‘een fooi’. In totaal werd met 5000 gevaarlijke stoffen gewerkt, waarvan 500 kankerverwekkend. Onder andere voor de Amerikanen die in Nederland waren gestationeerd werden er voertuigen en ander materieel geschuurd en geverfd. Gevaarlijke stoffen zoals bij het bekende chroom-6 kwamen hierbij vrij en medewerkers ademden die in. Terwijl Amerikaans personeel de beste beschermende pakken kreeg, werd de Nederlanders verteld dat ze maar een mondkapje bij de bouwmarkt moesten kopen, en anders konden ze ander werk zoeken. Het is nu aan de vakbonden en de Tweede Kamer een goede regeling voor alle Nederlandse werknemers te realiseren.

Ook meer kennis van gevaarlijke stoffen? Volg de cursus Basiskennis gevaarlijke stoffen.