De Europese Commissie heeft deze maand het grootste verbod ooit op chemicaliën, met de naam Restrictions Roadmap, aangekondigd. In Europa worden naar schatting zo’n 200.000 chemicaliën gebruikt. Tegen 2030 zullen volgens een recent gepresenteerd plan zullen duizenden schadelijke en giftige stoffen in de ban zijn.

Normaal reguleert de EU gevaarlijke stoffen per individuele stof, maar omdat er zoveel stoffen per dag bij komen de EU dat onmogelijk bijhouden. De nieuwe routekaart zal daarom niet meer per aparte stof reguleren, maar uitgaan van een groepsaanpak. Hierbij wordt het schadelijkste element van een chemische familie bij wet ingeperkt.

Stoffen die verboden gaan worden zijn in ieder geval de zogenaamde vlamvertragers, stoffen die vaak in verband worden gebracht met kanker, en alle bisfenolen, die veel worden gebruikt in kunststoffen. Het verbod zal ook alle vormen van PVC treffen. Hoewel alle landen unaniem voor het verbod stemde was Italië op dit punt terughoudend. Ook alle zogenaamde PFAS ‘forever-chemicaliën’ zullen verboden worden. Daarnaast zullen zo’n tweeduizend schadelijke chemicaliën die in babyluiers, fopspenen en kinderverzorgingsproducten zitten verboden worden. Het verbod zal een enorme impact hebben op de chemische industrie.

Alles leren over de gevaren van gevaarlijke stoffen? Op zoek naar een E-learning Gevaarlijke stoffen?